Celebration Hoss

Didi Hoss

EL Guarantee

In Royalty Boko

Ski to the Max

Yahuu Hoss

Zulu Hoss

Tiffany-Twilight-Target kesällä 2006
Kriteriumvoittaja - kuva Jutta Ikonen

Kriterium 2008

1. Target Hoss15,6a (SE)
2. Boulder Classico15,6a
3. Billy Merett15,8a
4. Mr Juantorena15,9a
5. Piece By Piece16,1a
6. Oliver Twist16,2a
Voittoseremoniat - kuva Irina Keinänen
Suur-Hollolan tammalähtö

Derby 2009

1. Target Hoss14,8a
2. Boulder Classico15,0a
3. Willy Birdland15,1a
4. Bean Princess15,1a
5. Dundee15,2a
6. Flying Dutchman15,3a
UET-finaali - kuva Antti Kaskinen

SM 2010

1. Target Hoss14,0a
2. Magical Queen14,0a
3. Millstone's Eager14,3a
4. Bean Princess14,4a
Lämmitys Suur-Hollolaan

Suur-Hollola-ajo 2011

1. Target Hoss13,5a
2. Le Cannibale13,6a
3. Orlando Croft13,7a
4. Dream Director13,9a
Lämmitys St. Legeriin - kuva Antti Kaskinen

SM 2011

1. Target Hoss13,6a
2. Magical Queen13,6a
3. Maxwell Mayday13,7a
4. Kamikaze Comery13,8a
Suur-Hollola-ajon juhlat
Villimiehen Tammakilpailu - kuva Jouni Aalto

Target Hossin tarina

Target Hossin tarina alkaa vuodesta 2004, kun Muscles Yankeesta kantava siitostamma Celebration Ride tuli Esa Lahtisen kautta vaihtokaupassa talliimme Tanskasta. Suvun puolesta kaikki oli viimeisen päälle kunnossa. Isä Express Ride on ollut yksi viime vuosien parhaista siitosoreista Euroopassa. Emä La Reine de la Nuit on osoittautunut myös huippuperiyttäjäksi, joka on yhdessä Express Riden kanssa jättänyt Inspiration Riden ja Ride The Nightin. Inspiration Ride voitti mm. Kriteriumin ja kahdesti Suur-Hollolan. Ride The Night jäi omassa Kriteriumissaan toiseksi, mutta kaikki muut startit ori voitti 3-vuotiaana. Molemmat Celebration Riden täysveljet ovat nykyisin siitosoriina.

Celebration Ride varsoi 3.5.05 tammavarsan, jonka nimeksi tuli Target Hoss. Suvukasta tammaa ei ehditty kaupitella, sillä Esa Lahtinen osti Target Hossin heti varsana. Neljän varsan T-ikäluokassamme oli kolme tammaa ja yksi ori, Thomson Hoss. Kesästä 2006 Target Hoss nautti Twilight Hossin ja Tiffany Hossin kanssa tammalaitumella. Syksyllä Esa ja Riina Rekilä muuttivat Kanadaan ja "Taku" seurasi mukana uusiin ympyröihin Atlantin taakse.

Kanadan ja Ruotsin kautta Kriteriumvoittoon

Riinan hoivissa alkoi valmentautuminen tuleviin koitoksiin. Taku osoittautui heti varhaiskypsäksi lahjakkuudeksi, mutta loukkasi harmittavasti etujalkansa tarhassa. Vamma viivytti starttiin tuloa ja 2-vuotiaana ehdittiin vasta lokakuussa ajaa koelähtö. Taku näytti kokeessa Mohawkin radalla vauhtivaransa, tulos 15,0a josta viimeinen vartti 13,0-kyytiä. Kolmevuotiskausi alkoi heti tammikuussa kolmella kilpailulla. Debyytissä tamma jäi hurjasta kiristä huolimatta maalikuvassa toiseksi, mutta jo toisella yrittämällä tuli voitto 15,9a tuloksella. Myös kolmas startti Riinan ajamana päättyi voittoon. Taku oli näyttönsä antanut ja oli myynnissä.

Uudet omistajat löytyivät Oulusta, Target In Mind Stable koostuu 12 henkilöstä. Taku matkasi helmikuun lopussa Kanadasta Ruotsiin Timo Nurmoksen valmennustalliin. Sairastelun takia starttiin tulo viivästyi ja tammakriterium jäi väliin sääntösotkun takia. Ensimmäinen kilpailu oli elokuussa Gävlessä, takarivistä kiertelyn jälkeen ykkönen tuli komealla ennätyksellä 13,7a. Seuraava startti oli Solvallassa, jossa täydestä voltista piti voiton eteen juosta uusi SE 15,5. Kolmaskin kilpailu oli voitokas, Örebron kuraisissa oloissa maili 13,8a. Taku oli valmis Kriteriumiin.

Kriteriumkarsinnan Target Hoss voitti helposti keulapaikalta SE-aikaa 16,0a sivuten. Finaalissa vastaan asettui ikäluokkaa hallinnut Boulder Classico. Kaksintaistelu ratkesi hurjassa 06-vauhtisessa (300m) avauksessa. Taku pystyi pitämään uhkaajansa ulkopuolellaan ja Ari Moilasen oli käännettävä Boulder Classico Takun selkään. Avauksen jälkeen vauhti tasaantui ja loppusuoralla tilanne oli Takun ja Jorma Kontion kontrollissa. Varma voitto sinetöityi ikäluokan uudella SE-ajalla 15,6a.

Vaiherikas kausi on takana statistiikalla 8: 7-1-0, ennätykset 13,7a - 15,5 (SE) ja voittosumma 92.048 euroa. Vuoden parhaaksi 3-vuotiaaksi valittiin tietysti, Target Hoss.

Derby - Villimiehen Tammakilpa - St.Leger

Nelivuotiskauden tärkeimmät kilpailut ovat vasta syksyllä, joten radoille ei ollut kiirettä. Kauden avaus tapahtui 17.6.09 Solvallassa, jossa Taku pisteli koelähdön 15,7-vauhtia. Ensimmäinen kilpailu oli 4-vuotiaiden tammojen kisa Suur-Hollolan yhteydessä 5.7.09. Radalta 12 Taku jäi 4. ulkopariin, josta komea kiri nosti sen aivan voittaneen Piece By Piecen kupeelle. Ajaksi tuli mukava 13,8a ja kisan viimeiset 700m komeasti 10,5-kyytiä. Hyvältä näyttää, oikein hyvältä.

Toinen startti oli 21.7.09 Eskilstunassa, jossa oli vastassa derbymatkalla Ruotsin parhaita 4-vuotiaita. Suunniteltu suojajuoksu sisäradalla toteutui ja tuloksena oli viides sija. Mutta aika oli hurja 14,2a, sillä Passionate Kempin SE on 14,7a. Kaikki oli nyt valmista derbykarsintaa varten. Taku pääsi karsintalähdössään helpolla, terävä kiihdytys keulaan ja lopussa malliksi toinen spurtti. Voittoaika 17,0a oli karsintojen hitain ja sillä sai finaaliin nelosradan.

Kriteriumin tapaan finaalista muodostui Target Hossin ja Boulder Classicon välinen kamppailu. Tulisessa avauksessa Taku onnistui valtaamaan keulapaikan ja Boulder Classicon kohtalona oli kuolemanpaikka. Loppusuoralla Jorma Kontio antoi Takulle menoluvan ja kaverit putosivat samantien kyydistä. Timo Nurmos oli jälleen kerran onnistunut auringontarkasti huippukunnon ajoituksessa. Takun voittosumma tuplaantui ykköspalkinnon 100.000 euron myötä. Derbyn ja Kriteriumin valloitukseen on nyt pystynyt kaksi tammaa, Passionate Kemp ja Target Hoss.

Heti Derbyn jälkeen perjantaina 4.9.09 oli vuorossa Villimiehen Tammakilpailun karsinta. Taku hallitsi lähtöään leikitellen, uran helpoin voitto. Finaalissa on perinteitä puolustettavana, sillä Top Melody voitti kisan 1984, Top Patricia 1986 ja Knowhow Hoss 2000.

Loppukilpailusta tuli suursuosikki Target Hossille ennakoitua hikisempi urakka. Ensimmäinen startti palautettiin Expressionlessin kaaduttua, kovan avauksen jälkeen oli ehditty jo toiseen kaarteeseen. Toisella yrityksellä lähdettiin myös tulisesti ja Takun vetämänä kierros taittui rivakasti 13-vauhtia. Kilpasiskot pysyivät loppuun asti helposti selän takana ja voitto kirjattiin uudella kilpailuennätyksellä 13,9a. Heti tiistaina odottavat UET-karsinnat Teivossa, toivottavasti Taku ehtii palautua.

Lappeen kisa ei painanut Takun jäsenissä Teivon UET-karsinnassa. Jorma Kontio kiihdytti suoraviivaisesti keulaan ja siitä ajettiin. Pienestä prässistä huolimatta Taku piti loppusuoralla ruotsalaiset ikätoverit varmasti takanaan. Tamma sai jännittävään loppukilpailuun sisäradan.

Finaalissa olivat vastassa Ruotsin ja Ranskan hirmut. Taku otti ykkösraiteelta keulat ja luovutti ne toisessa kaarteessa suosikki Maharajahille. Tässä vaiheessa pullat olivat hyvin uunissa, mutta puolimatkassa tilanne muuttui äkisti. Ranskalainen Royal Crown hyökkäsi rajusti ja painui aina keulaan asti. Viimeisellä puolikkaalla Maharajah osoitti olevansa eri planeetalta ja katosi eleettömästi ylivoimaiseen voittoon. Taku taisteli urhoollisesti loppuun asti pääjoukon ahtaudessa, mutta sai tyytyä kuudenteen sijaan. Kunniakas esitys kuitenkin tammalta, joita oli kisassa mukana vain kaksi.

St.Legerin sarjamääritys sopi kuin nakutettuna Takulle, 4-vuotiaat tammat pääsevät lähtemään paalulta. Taku haki nopeasti keulat ja sai vetää alun rauhassa. Kierroksen jälkeen painettiin kaasua ja loppumatka taittui vauhdikkaasti. Takun varman voiton kruunasi uusi SE-aika 15,8.

Seuraavaksi oli kilpailuohjelmassa 4-vuotislähtö 11.11.09 Solvallassa. Kiihdytyksen jälkeen Taku otti keulat ensimmäisessä kaarteessa. Toisella kierroksella vauhti kiihtyi, mutta juoksu pysyi Takun hallinnassa loppuun asti. Sadesäässä voittoaika oli 14,9a ja tilille kolahti 150.000 sek.

Kauden päätteeksi 25.11.09 olivat Solvallassa vastassa Ruotsin parhaat 4-vuotiaat tammat. Taku joutui vetämään toisen radan jonoa, mutta ruuti oli siitä huolimatta lopussa kuivaa. Viimeisenä antautui prässin alla laukalle tuore BC-voittaja Ibiza Broline ja Taku purjehti yhteen uransa vakuuttavimmista voitoista.

Upea kausi käsitti 11 starttia totosijoin 8-1-0. Voittosumma karttui 202.640 eurolla, joten kokonaisansiot ovat 294.688 euroa. Target Hoss valittiin sekä Vuoden parhaaksi 4-vuotiaaksi että Vuoden hevoseksi. Hoitaja Vilja Paunonen palkittiin Vuoden hevosenhoitajana.

Aikuisten seuraan ja Suur-Hollolaan

Viisivuotiskaudella on edessä siirtyminen aikuisten seuraan. Kauden avaus tapahtui 28.5.10 Hagmyrenissä ja jatkoa seurasi 7.6.10 Mantorpissa. Molemmilla kerroilla Takulta puuttui kirivaihde. Kolmannessa startissa 21.6.10 Mantorpissa tahti oli jo toinen, tamma lopetti takaa pirteästi kymppiä ja sijoittui toiseksi. Kaikki oli valmista Suur-Hollola-ajoa varten.

Suur-Hollolan karsintalähdössä ei keulaan ollut asiaa, juoksupaikaksi tuli toinen pari ulkona. Kirissä kuolemanpaikan Photocopy oli yllättävän kova luu ja vastasi Targetille loppuun asti. Muut jäivät kaksikosta selvästi ja aika 12,8a oli Takun uusi ennätys. Finaalissa Takulla oli nelosrata ja rattailla Esa Holopainen. Kovassa avauksessa Bob Hope pääsi Photocopyn ohi keulaan ja Holopainen valitsi säästöjuoksun 3. sisäparissa. Hitaan matkavauhdin jälkeen kiritilaa ei koskaan tullut ja Taku tuli voimissaan maaliin neljäntenä.

Neljän viikon kuluttua 31.7.10 Bollnäsistä oli tuliaisina uusi ennätys 12,7a, tammojen rataennätys ja kauden ensimmäinen voitto. Target johti lähdöstä maaliin kiristäen vauhtia loppua kohti, tamma näytti olevansa iskussa. Seuraavaksi oli vuorossa kova tammojen lyhyt ryhmä Solvallassa. Taku sai keulat mutta menetti ne kierroksen jälkeen hurjalle tanskalaiselle Mathilde Tröjborg. Lopussa ei tilaa enää tullut, mutta tuloksena oli kakkostila ja upea ennätys 11,3a.

Seuraava tavoite oli Vermossa ajettava Suomen mestaruus. Takarivistä tuli juoksupaikaksi kolmas ulkopari. Keulassa häärinyt Magical Queen sai vetää vaarallisen hitaasti, mutta Target Hossin 800 metrin kiri oli rautaa. Viimeisellä satasella mestaruus ja 40.000 euron ykkönen ratkesi Takun eduksi.

Pienen tauon jälkeen 20.10.10 oli vuorossa Solvallassa ajettu The Owners Trophy. Täyden matkan voltti, takamatka ja nimekäs vastus, joten ei mikään helppo tehtävä. Taku kiri vauhdilla pitkän loppusuoran ja ennätti kolmanneksi. Suosikki Triton Sund pääsi onnekkaasti keulaan ja voitti.

Porin St. Legerissä oli puolustettavana viime vuotinen ykköstila. Kilpailusta odotettiin kaksinkamppailua Takun ja Magical Queenin välillä ja niin myös kävi. Magical Queen pääsi johtoon ja sai revanssin pitämällä loppusuoran tiukassa taistossa Takun niukasti takanaan.

Avoimet sarjat kutsuvat

6-vuotiskauden avaus tapahtui 9.4.11 Solvallassa kivikovassa seurassa. Mailin matkalla oli vastassa Elitloppet-tason ravureita ja kaiken lisäksi lähtöpaikkana ulkorata. Brioni voitti 11,5a ajalla ja taustalla Target lopetti lujaa vaikka jäikin rahoitta. Toisessa startissa 20.4.11 Solvallassa tamma oli hieman vaisumpi, kehnolta lähtöpaikalta oli tuliaisina viimeiset rahat.

Kevätkauden päätähtäin oli asetettu Vermon Finlandia-ajoon, jossa huono tuuri lähtöratojen suhteen jatkui. Hidasvauhtisessa taktiikkajuoksussa Taku oli parijonosta vailla mahdollisuuksia. Commander Crowen johdolla sisärata veti.

Elitloppet-päivän tammalähdössä juoksu juontui takarivistä mainiosti. Lopussa ei ollut tuttua vetoa ja 12,0a ajalla jäi rahatta. Seuraava yritys oli 15.6.11 Solvallassa, jossa takarivistä ei taktiikkajuoksussa ollut asiaa voittoon. Mutta nyt tammassa oli taas vanhaa kunnon potkua ja terävä kiri tuotti kolmosen. Taku osoitti olevansa iskussa juuri sopivasti Suur-Hollola-ajon lähestyessä.

Suur-Hollola-ajo oli ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen kilpailu. Lauantaina Antti Teivainen haki tammalla nopeasti johtopaikan ja reippaan matkavauhdin jälkeen voitto tuli nopeimmalla välierätuloksella 13,1a. Sunnuntain finaaliin tammalle valittiin rohkeasti sisärata. Ennen finaalia pohdittiin, pystyykö Taku pitämään Le Cannibalen ulkopuolellaan. Kyllä pystyi, Jorma Kontio sai tamman rivakasti liikkeelle ja tärkeälle keulapaikalle. Target vastasi loppusuoralla varmasti muiden hyökkäyksiin ja kasvatti voittosummaansa Lahdesta peräti 115.000 eurolla.

St. Michel ajossa oli tähtäimessä ennätyksen kaunistelu 1.10-lukemiin. Tiukassa lähtökiihdytyksessä piikkipaikan tavoittelu epäonnistui ja kuolemanpaikalta sai ennätyshaaveet samantien unohtaa. Sisäradan hevoset veivät kärkisijat ranskalaishirmu Rapide Lebelin 09,4a johdolla.

Tammojen EM-kilpailu oli vuorossa 17.8.11 Solvallassa. Pahalta seiskaradalta Johnny Takter luovi Targetilla neljänteen ulkopariin. Tasaväkisessä lähdössä loppusuoran ruuhkassa oli vaikea parantaa, tuloksena seitsemäs sija.

Vermon SM-kisassa oli puolustettavana viime vuoden mestaruus. Takarivistä juoksupaikaksi tuli vasta viides ulkopari. Jorma Kontio käänsi ajoissa reissuun ja puolimatkassa Target pääsi johtaneen Magical Queenin ulkopuolelle. Viimeisellä puolikkaalla huipputammat ottivat oikein tosissaan mittaa toisistaan. Taku käänsi tiukan kamppailun loppumetreillä edukseen.

Seuraavista starteista Solvallassa ei jäänyt paljoa kerrottavaa. Tammalähdössä 1.10.11 ei takarivin lähtöpaikalta ollut mahdollisuuksia kärkeen. Sprinttikisassa (1140m) 12.10.11 oli pitkästä aikaa arpaonnea lähtöradan suhteen, mutta Target oli valitettavasti sairas ja siksi vaisu.

Kaksi seuraavaa kertaa Solvallassa onnistuivat paljon paremmin. Lähtöradasta 12 huolimatta 12.11.11 Kontion onnistui luovia sisäkautta kärjen taakse ja hyvä kiri tuotti kolmossijan. Lopulta 30.11.11 oli nelosrata, josta oli pitkästä aikaa keulapaikka tarjolla. Verkkaisen matkavauhdin jälkeen Target piti uhkaajansa helposti kurissa ja vei 100.000 sek arvoisen V86-voiton tammalähdössä.

Örebrossa 10.12.11 keulapaikan tavoittelu epäonnistui eikä sen jälkeen johtavan rinnalta ollut asiaa kärkitaistoon. Myös seuraava startti 26.12.11 Solvallassa päättyi kruunuitta, kovassa lopetuksessa takapareista oli mahdoton nousta.

Ravivuoden 2011 parhaat palkittiin perinteisesti ravigaalassa. Parhaan tamman kohdalla valinta osui Target Hossiin. Seuraavana päivänä 7.1.12 Taku osallistui Toto75-pelin avauksessa Talvimaljaan. Suojajuoksun jälkeen latu aukeni voittoa ajatellen liian myöhään, mutta kakkossijaankin kausi oli mukava päättää.

Vuodet vierivät

Vuosi 2012 ja Targetilla on ikää jo 7 vuotta. Talvitauon jälkeen ensimmäinen startti oli täyden matkan ryhmä 5.5.12 Örebrossa. Alussa oli pakitettava hännille eikä sieltä ollut rivakassa lopetuksessa asiaa rahoille. Seuraavaksi Elitloppet-viikonlopun Tammaeliitin mailille sattui mainio kolmosrata. Siitä ei ollut kuitenkaan iloa, sillä rattailla vieraillut jenkki Brian Sears ei sitä sisemmäs päässyt ennenkuin kaikki muut olivat jo menneet. Seuraavassa startissa Örebrossa 12.6.12 meni jo paremmin, Target kiri vanhaan malliin ja ennätti rahoille.

Sitten oli vuorossa uran 50. kilpailu, joka oli vuoden kohokohta Suur-Hollola-ajo. Ulkoradalta lähteneenä tamma matkasi karsintansa takapareissa. Kiri katkesi jo takasuoralla, joten kaikki ei ollut kunnossa. Suur-Hollolan isot rahat vei kaikesta huolimatta Celebration Riden varsa. Isosiskon epäonnistuessa pikkuveli Up-Date Hoss nousi parrasvaloihin ja kuittasi voitoistaan 115.000 euroa.

Lahden vaisuun esitykseen löytyi syy kurkusta. Targetin taustavoimat päättivät lopettaa tamman kilpauran, sillä kurkkuvika olisi vaatinut leikkaushoitoa. Eikä sen jälkeen paluusta huipulle ollut takeita. Target Hoss vahvistaa jatkossa Menhammarin siittolan korkeatasoista tammakaartia. Onnea matkaan uudelle uralle !

Ravigaalassa vuoden 2012 parhaita palkittessa tuli vielä yksi kunnianosoitus, Target Hoss valittiin Tähtien Talliin !

Target Hoss

Tamma, syntynyt 3.5.2005
Kasvattaja: Hanna ja Hannu Härmälä
Valmentaja: Timo Nurmos Solvalla
Hoitaja: Vilja Paunonen
Omistaja: Target In Mind Stable Oulu

Kilpailut 50: 21-7-3
Ennätykset 11,3a - 15,0
Voittosumma 572.999 €

Kriteriumvoitto 2008
Derbyvoitto 2009
Villimiehen Tammakilpailu 2009
St. Leger 2009
Suomen mestaruus 2010
Suur-Hollola-ajon voitto 2011
Suomen mestaruus 2011
Celebration Ride ja Target Hoss 2005
Riina ja Taku
Kriteriumin maaliintulo
Kriteriumin voittojuhlat
Tuore Derbyvoittaja
UET-finaali
St.Leger - kuva Antti Kaskinen
Suur-Hollola-ajo
SM - kuva Hippola/Pekka Salonen
St.Leger - kuva Antti Kaskinen
St.Legerin loppuratkaisu - kuva Antti Kaskinen
Suur-Hollola puolimatkassa
Suur-Hollolan loppuratkaisu
Kilpailun ratkettua

.